Federacja Gospodarki Żywnościowej

Informacja 1 - 2019

2019-03-13
Kategoria:   

Informacja 1/2019

W dniach 19 – 22 grudnia 2018 roku uczestniczyłem w wyjeździe studyjnym promocji polskiej żywności „Niepodległa Polska Smakuje”  do San Francisko podczas Rejsu Niepodległości w ramach obchodów Stulecia Odzyskania Niepodległości. Organizatorem wyjazdu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „ Polska Ekologia” i Krajowa Izba Gospodarcza. Kilkuosobowa reprezentacja przedstawicieli branż sektora rolno – spożywczego 
uczestniczyła w Spotkanie Narodowym promującym polską żywność pod nazwą Polska Niepodległa Smakuje na pokładzie żaglowca „Dar Młodzieży” w dniu 21 grudnia 2018 roku w porcie San Francisko.
Na spotkaniu  obecny był Konsul Generalny RP w Los Angeles p. Jarosław Jasiński, Konsul Honorowy, przedstawiciele miasta San Francisko i liczne grono przedstawicieli biznesu Polskiej Polonii.

W ramach pobytu  grupa przedstawicieli sektora rolno – spożywczego przeprowadziła szereg spotkań biznesowych w tym wizyty w sieciach handlowych Mollin Stone`S, Drager`s Market w San Mateo oraz Whole Foods Market w San Francisko, w których niestety na działach żywnościowych nie było w obrocie polskich produktów żywnościowych. Dominowały produkty producentów krajowych. Ze względu na termin pobytu, uzależniony od pobytu żaglowca, trudno było o spotkani z kierownictwem sieci handlowych. 
Pomoc w nawiązaniu kontaktów z potencjalnymi podmiotami handlowymi zadeklarowały przedstawicielki Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w San Francisko panie:

    • Aleksandra Cybulska, e: aleksandra.cybulska@paih.gov.pl;
    • Maja Kieturakis, Esq, e: maja.kieturakis@paih.gov.pl oraz
    • Anthony Zukovsky, Prezydent Związku Polaków w Kalifornii  e: pna.lodge.7@gmail.com 

do których można zgłaszać ewentualne zapytania o kontrahentów handlowych. 

Natomiast bardzo owocne było spotkanie z przedstawicielami FDA, amerykańskiej instytucji rządowej, której częścią jest Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (United States Departament of Health and Human Services) zajmujący się kontrolą żywności i pasz, suplementów diety, leków (dla ludzi i zwierząt), kosmetyków, urządzeń medycznych, urządzeń emitujących promieniowanie, materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych. Tym samym uzyskano bezpośrednio u źródła informacje dotyczące uwarunkowań dopuszczania produktów żywnościowych  do obrotu w USA. W spotkaniu ze strony FDA uczestniczyli:

• R Solis, Administracja  ds. Żywienia i Leków,  Dyrektor Wydziału Importu i Wdrażania e:  dan.solis@fda.hhs.gov ;  
• Lawton W. Lum, Administracja ds. Żywienia i Leków, Dyrektor Oddziału Zgodności Wydziału Importu i Wdrażania   e:  lawton.lum@fda.hhs.gov ;
• Gordon Chu, Administracja ds. Żywienia i Leków, Dyrektor Oddziału Badań e: gordon.chu@fda.hhs.gov;
•Nebenzahl Deborah, Administracja ds. Żywienia i Leków, Biolog, Ekspert Departamentu Zdrowia– Asystent Dyrektora laboratorium e: DEBORAH.NEBENZAHL@FDA.HHS.GOV., 

deklarując współpracę w uzyskaniu dodatkowych informacji dotyczących obrotu żywnościom na rynku Ameryki Północnej. 

W załączeniu prezentacja dotycząca funkcjonowania FDA.         


Andrzej  Kuczyński
Dyrektor Biura 


Załącznik: FDA

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.