Informacja 4 - 2022
Program
Działania Federacji Gospodarki Żywności RP na lata 2022 – 2025.
Kontynuacja działań w zakresie:
1. tematyczno – merytorycznej współpracy organizacji branżowych sektora rolno – spożywczego oraz procesu ich integracji;
2. konsolidacji nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności poprzez stworzenie niezależnego organu, z zachowaniem zależności pionowej w jej funkcjonowaniu i podporządkowaniu pod KPRM lub Sejm;
3. obiektywnego i merytorycznego pod względem zdrowotnym jak i ekonomicznym rozwiązania bezpieczeństwa surowcowego a zwłaszcza legalizacja stosowania organizmów genetycznie modyfikowanych w uprawach i paszach poprzez między innymi:
a. wycofanie z obiegu prawnego art.49a z ustawy z dnia 22 czerwca 2001 roku o mikroorganizmach i organizmach genetycznie modyfikowanych (Dz.U.2022.546 t.j.), co umożliwi też włączenie się przedstawicieli Polski na forach UE w nurt dyskusji o bezpieczeństwie surowcowym dla przetwórstwa i pasz;
b. zmianę Ramowego Stanowiska RP z dnia 18 listopada 2008 roku dotyczącego Organizmów Genetycznie Zmodyfikowanych, które również jest wykorzystywane do sprzeciwu, także na forum instytucji UE, jakimkolwiek dyskusją nad rolą i rozwojem organizmów modyfikowanych w rolnictwie i bezpieczeństwie żywnościowym;
c. pilne przeprowadzenie procesu legislacyjnego dotyczącego usunięcia zakazu odnośnie wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego, o których mowa w art. 15 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz.U. z dnia 2021 r. poz.278);
4. rozpoczęcie szerokich merytorycznych rozmów międzyresortowych oraz za stroną społeczną dotyczących wykorzystania potencjału Nowych Technik Genowych (New Genomic Technigues NGTs) w nowoczesnej biotechnologii dla sektora rolno – spożywczego. Obecnie komisja Europejska prowadzi konsultacje społeczne regulacji prawnych w zakresie roślin uzyskanych w ramach NGTs, które trwają od 29 kwietnia 2022 r. do 22 lipca 2022 r. W ramach tej inicjatywy zostaną zaproponowane ramy prawne dotyczące roślin uzyskiwanych w drodze ukierunkowanej mutagenezy i cisgenezy oraz produktów spożywczych i paszowych otrzymywanych roślin. Podstawą inicjatywy są ustalenia z badania Komisji dotyczącego nowych technik genomowych. Inicjatywa ma na celu utrzymanie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska, umożliwienie innowacji w systemie rolno – spożywczym oraz przyczynienie się do realizacji celów Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.
5. wyrównania uwarunkowań funkcjonowania grup producentów rolnych oraz grup owoców i warzyw a zwłaszcza dostępu do środków finansowych;
6. promocji krajowej żywności, żywności o wysokiej jakości na rynkach krajowych i zewnętrznych, rolnictwa zrównoważonego, prawidłowego i efektywnego wykorzystywania środków wsparcia promocji. Promowanie systemów jakości żywności;
7. monitorowanie działań dotyczących tzw. ustawy odorowej oraz zabezpieczania dostaw źródeł energii dla producentów żywności;
8. inicjowanie i wspieranie wszelkich działań zwalczających ASF oraz grypę ptasią;
9. usankcjonowania warunków odbioru opakowań po środkach do produkcji rolnej i przetwórstwa oraz odpadów poprodukcyjnych;
10. przeciwdziałania tworzenia barier administracyjno – prawnych dla funkcjonowania rozwoju sektora rolno – spożywczego;
11. promocja polskiego białka paszowego o konieczność uwzględniania w podejmowanych przez resort rolnictwa i podległe mu agendy działań ukierunkowanych na rozwój upraw polskiej soi i roślin białkowych oraz popytu krajowego na śrutę poekstrakcyjną rzepakową, stanowiącą największe pod względem wolumenowym krajowe źródło pasz wysokobiałkowych;
12. inicjowanie działań na rzecz wykorzystywania bakteriofagów jako skutecznej alternatywy dla antybiotyków w tym opracowanie regulacji dopuszczania preparatów z bakteriofagami do obrotu;
13. wspieranie działań ukierunkowanych na eliminowanie nadużyć w obrocie surowcami i produktami rolno – spożywczymi oraz monitorowanie zagrożeń wynikających z Ustawy z dnia 17 listopada 2021 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej;
14. wspieranie działań normujących funkcjonowanie przedstawicielstw zagranicznych do promocji sektora rolno – spożywczego oraz jego dostępności do rynków międzynarodowych;
15. wspieranie działań na rzecz aktywnego reprezentowania interesów sektora rolno – spożywczego w EU wskazujących społeczeństwu, że Polska od 2004 roku jest największym beneficjentem w UE unijnych transferów;
16. podejmowanie działań dla eliminowania ograniczeń dostaw gazu, energii elektrycznej i węgla dla sektora rolno – spożywczego;
17. inicjowanie działań w celu ujednolicania przepisów dotyczących informacji handlowej dla konsumentów oraz uproszczenia przepisów dotyczący klasyfikacji i certyfikacji żywności;
18. wspieranie działań na rzecz poprawy współpracy rolnictwa i przetwórstwa z nauką;
19. racjonalna implementacja do prawodawstwa krajowego dyrektyw Parlamentu i Rady Unii Europejskiej w sprawie promowania stosowania w ramach Narodowych Celów Wskaźnikowych biokomponentów i biopaliw ciekłych wytwarzanych z surowców rolny;
20. wspieranie transformacji polskiego sektora rolno – spożywczego w kierunku zrównoważonym, niskoemisyjnym w tym szczególności:
a. zabieganie o wsparcie dla rolnictwa węgłowego.
b. zabieganie o wsparcie dla producentów i przetwórców wdrażających obniżania śladu węglowego.
c. zabieganie o wsparcie dla poprawy dobrostanu zwierząt;
21. zabieganie o utrzymanie wsparcia dla promocji mięsa w procesie kształtowania nowej unijnej polityki promocji;
22. wspieranie działań na rzecz rolnictwa zrównoważonego i zrównoważonej żywności;
23. kontynuowanie konferencji Forum Producentów Żywności jako platformy współpracy z resortem rolnictwa;
24. inicjowanie działań w celu nowelizacji Ustawy o Stowarzyszeniach w zakresie możliwości pozyskiwania środków na funkcjonowanie organizacji branżowych poprzez możliwość uznania składki członkowskiej jako koszt wydatków firmy.
Warszawa 28 czerwiec 2022 r.