Informacja 3 - 2022
PROTOKÓŁ
z Walnego Zebrania Sprawozdawczo - Wyborczego
Federacji Gospodarki Żywnościowej RP
w dniu 28 czerwca 2022 roku.
- Walne Zebranie zostało zwołane zgodnie z § 23 pkt 2 Statutu FGŻ RP w dniu 28 czerwca 2022 roku w terminie pierwszym, otwarcia dokonał Prezes Zarządu p. Rajmund Paczkowski.
- Na Przewodniczącego WZ na wniosek p. Rajmunda Paczkowskiego wybrano jednomyślnie w głosowaniu jawnym p. Marka Przeździaka a na Sekretarza p. Marcina Muchę.
- W głosowaniu jawnym, jednomyślnie zatwierdzono porządek obrad uwzględniając wniosek o zmianę nazwy Komisji na Komisja Wyborczo – Skrutacyjna, Uchwał i Wniosków .
- Do Komisji Wyborczo -Skrutacyjnej, Uchwał i Wniosków zaproponowano i wybrano jednomyślnie w glosowaniu jawnym p. Rafała Strachotę, p. Justynę Wasilewko i p. Sylwię Szymańczak. Przewodniczącym Komisji został p. Rafał Strachota, Komisja stwierdziła, że WZ zostało prawidłowo zwołane oraz, że WZ jest zdolne do podejmowania uchwał i wyboru władz Federacji – Protokół Komisji w załączeniu.
- Sprawozdanie Zarządu FGZ RP za okres 2019 - 2022 roku odczytał dyrektor Biura p. Andrzej Kuczyński – w załączeniu.
- Sprawozdanie finansowe za 2021 oraz projekt budżetu na 2022 rok przedstawił Dyrektor Biura p. Andrzej Kuczyński – w załączeniu.
- Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej za okres sprawozdawczy przedstawił Przewodniczący Komisji p. Michał Gawryszczak - w załączeniu.
- Program działania na lata 2022 – 2025 przedstawił Przewodniczący Zebrania, Wiceprzewodniczący Zarządu p. Marek Przeździak.
- Przewodniczący Komisji Wyborczo - Skrutacyjnej, Uchwał i Wniosków przedstawił pod głosowanie jawne uchwały:
- Uchwała nr 1/2022 w sprawie zatwierdzenia sprawozdania Komisji Rewizyjnej za okres 2019 - 2022, przyjęta jednomyślnie;
- Uchwała nr 2/2022 w sprawie zatwierdzenia bilansu i sprawozdania finansowego Federacji za rok 2021, przyjęta jednomyślnie;
- Uchwała nr 3/2022 w sprawie zatwierdzenia budżetu Federacji na 2022 rok, przyjęta jednomyślnie;
- Uchwała nr 4/2022 w sprawie Programu Działań Federacji na lata 2022 - 2025 rok, przyjęta jednomyślnie;
- Uchwała nr 5/2022 w sprawie zatwierdzenia sprawozdania Zarządu Federacji za okres 01.06.2019 – 30.05.2022 rok (załącznik) oraz udzielenia absolutorium członkom Zarządu, przyjęta jednomyślnie;
- Uchwała nr 6/2022 w sprawie nadania godności Honorowego Prezesa Zarządu FGŻ RP;
- Uchwała nr 7/2022 w sprawie składki członkowskiej obowiązującej od 1 stycznia 2023 roku, przyjęta jednomyślnie.
W głosowaniach uczestniczyło 28 członków.
10. W dyskusji, w której uczestniczyli pp. M. Przeździak, K. Nykiel, A. Olkowski, J. Rodziewicz, P. Godlewski, M. Majewski, W. Różański, W. Boguta, A. Rokicka, J. Walczak, A. Kuczyński, wskazywano na;
- potrzebę nowelizacji stanowiska Rządu w sprawach organizmów genetycznie modyfikowanych, które blokuje udział polskich przedstawicieli w pracach Parlamentu i Komisji Europejskiej. Uczestnicy WZ uważają, że należy rozpowszechniać i promować dostępne wyniki badań naukowych o braku zastrzeżeń zdrowotnych do żywności i pasz gmo, zwłaszcza krajowych jednostek naukowych i doprowadzić do zmiany stanowiska Rządu RP, które spowolnia stosowanie nowych technologii w rolnictwie zarówno w uprawach jak i hodowli oraz przetwórstwie. Powoduje spowolnianie konkurencyjności polskiego rolnictwa zwłaszcza, że konsument otrzymuje informację na produktach co do zastosowanych surowców;
- potrzebę rozpoczęcia rozmów międzyresortowych dotyczących wykorzystania potencjału NGT oraz rozpowszechniania wniosków Konferencji z dnia 28 kwietnia 2022 roku – Nowoczesna biotechnologia dla sektora rolno – spożywczego;
- potrzebę pilnej konsolidacji służb nadzoru zdrowotności i jakości żywności poprzez powołanie niezależnej jednostki administracyjnej podległej, funkcjonującej w systemie pionowym o co już od kilku lat występują samorządowe organizacje;
- zrównoważonego partnerstwa w relacjach producent rolny / zakład przetwórczy;
- potrzebę systemowych powiazań nauki z prowadzeniem działalności gospodarczej tak by wykorzystać istniejące duże zaplecze naukowe uczelni i ośrodków badawczych, w tym resortowych, do praktycznego wprowadzania systematycznej i ciągłej innowacyjności w uprawach, hodowli oraz przetwórstwie przy jednoczesnym racjonalnym zagospodarowaniu żywności;
- zwrócono uwagę na konieczność zwiększenia środków finansowych na organizację konferencji czy szkoleń postulując podniesienie składki od 2023 roku;
- podejmowanie i wspieranie działań dla eliminowanie ograniczeń dostaw źródeł energii;
- podejmowanie działań na rzecz prawnie usankcjonowanego zagospodarowania odpadów – opakowań po środkach do produkcji rolniczej i przetwórczej oraz odpadów poprodukcyjnych w przemyśle spożywczym;
- uciążliwość wprowadzanych inicjatyw poselskich w procesach tworzenia prawa w wyniku czego wyeliminowano konsultację społeczne, potrzeba aktywnej wymiany informacji posiadanej wiedzy i postępowaniach prawnych dotyczących sektora;
- organizację kolejnego Forum Producentów Żywności i propagowanie efektów konferencji na temat Nowych Technik Genomowych,
11. W wyborach Zarządu zgłoszono kandydatury: Jacka Pisuli, Marcina Muchy, Krzysztofa Nykiela, Marka Przeździaka, Wiesława Różańskiego. Moniki Piątkowskiej, Dariusza Goszczyńskiego i Janusza Rodziewicza oraz do Komisji Rewizyjnej ( 3 osobowa ): Janusza Walczaka, Michała Gawryszczaka i Adama Stępnia.
Do Zarządu zostali wybrani w głosowaniu tajnym, kandydaci którzy otrzymali wymaganą liczbę głosów : Krzysztof Nykiel, Marek Przeździak, Jacek Pisula, Monika Piątkowska, Marcin Mucha, Dariusz Goszczyński a do Komisji Rewizyjnej zostali wybrani: Michał Gawryszczak, Adam Stępień i Janusz Walczak. – załącznik Protokół Komisji Wyborczo – Skrutacyjnej, Uchwał i Wniosków.
12. Przewodniczący podziękował za aktywne uczestnictwo i zakończył obrady Walnego Zabrania.
Marcin Mucha Marek Przeździk
Sekretarz Przewodniczący WZ
Warszawa 28 czerwca 2022 roku.