Federacja Gospodarki Żywnościowej

Informacja 10 - 2018

2018-09-11
Kategoria:   

 

  1. W dniu 29 sierpnia 2018 roku panowie Rajmund Paczkowski i Andrzej  Kuczyński odbyli rozmowę z p. Magdaleną Zasępa, Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa i Weterynarii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W czasie spotkania poruszono tematy dotyczące integracji służb nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością żywności oraz możliwości kontynuacji importu śruty z soi modyfikowanej dla potrzeb przemysłu paszowego. Odnośnie integracji służb ze względu na kampanie wyborczą i zmianę na stanowisku Głównego Inspektora Sanitarnego należy się liczyć z wyhamowaniem intensywności procesu konsolidacji. Strony uważają, że utworzenie jednego organu nadzoru jest jak najbardziej racjonale dla funkcjonowania sektora rolno – spożywczego, bezwzględnie w pionowym układzie funkcjonowania organu, nawet przy zachowaniu oddzielności funkcjonowania inspekcji sanitarnej. Jest tylko jeden szkopuł w przeprowadzeniu procesu konsolidacji mianowicie brak akceptacji politycznej. Co do utrzymania importu śruty z soi modyfikowanej to strony popierają proces rozwoju upraw „polskiego białka” ale uważają, że wstrzymanie importu śruty GMO powinno następować sukcesywnie do możliwości jej zastępowania polskimi śrutami roślin białkowych, tak by nie nastąpiło zachwianie w hodowli zwierząt a zwłaszcza drobiu. Federacji podtrzymali deklarację aktywnego i merytorycznego wspierania działań zmierzających do utworzenia niezależnego organu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz rozważnego wyhamowywania pasz GMO z  obrotu paszowego.
     
  2. W dniu 31 sierpnia 2018 roku panowie Marcin Mucha i Andrzej Kuczyński odbyli rozmowę z p. Bożeną Łozowicką, Dyrektor Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. W spotkaniu uczestniczyli też panowie Rafał Strachota (Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego) i p. Maciej Przeździak (POLKARMA). Inicjatorem spotkania była  Dyrektor Instytutu, która poinformowała o potencjale naukowo – badawczym Instytutu i  chęci nawiązania współpracy z Federacją jak i całym środowiskiem organizacji branżowych. Przedstawiciele FGŻ pozytywnie się odnieśli do propozycji Pani Dyrektor i poprosił o złożenie oferty zakresu współpracy, oczekiwań promocyjnych działalności Instytut a zwłaszcza potencjału, zakresu wykonywania badań fizyko - chemicznych przez laboratoria Instytutu.


Opracował
Andrzej  Kuczyński

Warszawa 2018.09.05 
 

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.